vineri, 26 august 2016

Acneea – cauze, prevenire şi remedii

Una dintre cele mai frecvente rămâne acneea: la orice vârstă, dar în special în perioada adolescenţei, cu precădere pe suprafaţa tenului.
În cele mai multe cazuri, acneea este produsul unor pori înfundaţi, o afecţiune a epidermei apărută ca urmare a unei hipersecreţii a glandelor sebacee.Pe faţă, pe gât şi pe spate se regăsesc cele mai multe glande sebacee care au capacitatea de a produce o substanţă uleioasă, numită sebum, ce ajută pielea să fie impermeabilă şi, în plus, o ajută să nu se usuce.Apoi, trebuie să ştim că acneea nu este cauzată de infecţii, dar cu toate astea infecţiile pot înrăutăţi situaţia.Astfel, acneea este rezultatul unor factori multipli precum celulele de piele moarte, sebumul în exces, înmulţirea bacteriilor şi o componentă hormonală.In special tenul gras,este mediu propice ;)
Acneea este in felul urmator: juvenila,rosacee,necrotica,conglobata,cheloidiana si cea medicamentoasa,hipertrofica

                              Acnee juvenila(vulgara) si cea mai deasa intalnita




Este dermatoza caracterizata printr-o inflamatie purulenta a foliculului pilo-sebaceu, insotita desecretie exagerata a glandelor sebacee. Acneea juvenila apare la tineri, incepand din pubertate (14-15 ani). In perioada adolescentei, organismul produce mari cantitati de hormoni, iar pielea isi schimba aspectul. Acneea juvenila este datorata unor dereglari hormonale: la pubertate, secretia sebacee, care depinde de androgeni (hormonii sexuali masculini) si de estrogeni (hormonii sexuali feminini) produsi de catre glanda suprarenala si de testicul sau ovar, creste in mod deosebit. 

Simptome si semne -
 Aceasta acumulare de sebum (substanta grasa secretata de glandele sebacee ale pielii), la care se adauga o hiperkeratoza (hipersecretia de keratina, elaborata in exces de catre peretele foliculului) si o proliferare bacteriana, antreneaza o inflamare a foliculilor pilosebacei, dand posibilitatea formarii de comedoane, cand deschise (puncte negre), cand inchise (microchisturi), a unor papule, unor pustule (papule avand deasupra un punct alburiu supurant), chiar de noduli (tumori). In formele cele mai grave de acnee se observa chisturi profunde si purulente, care adesea se golesc la suprafata. Acneea apare mai ales in zonele cu mare concentratie de glande sebacee, in special fata, gatul, pieptul si spatel
Tratament cu ZINERYT(medicul dermato)
Este o soluţie cutanată indicată în tratamentul local al acneei vulgare. Conţine  eritromicină 40 mg/ml şi acetat de zinc 12 mg/ml.Eritromicina este un antibiotic care  aparţine grupului de antibiotice macrolide. Bacteriile Streptococus Epidermidis şi  Propionebacterium Acnes, a căror prezenţă a fost demonstrată în acnee, sunt sensibile    la eritromicină. Acetatul de zinc determină vindecarea leziunilor acneice.
 Doze : ZINERYT se aplică de 2 ori pe zi, pe întreaga suprafaţă de piele afectată, timp de 10 până la12 săptămâni. Doza recomandată pentru o aplicare este de 0,5 ml.
Mod de administrare
înainte de începerea tratamentului lichidul se toarnă în flaconul cu pudră. Ulterior se agită energic până la dizolvarea pudrei, apoi se fixează aplicatorul.Soluţia obţinută este valabilă timp de 5 săptămâni de la preparare. Data obţinerii soluţiei trebuie menţionată pe flacon.
IN COMBINATIE CU:
Retin-A este indicat ca terapie topica pentru tratamentul acneei vulgare. 

Doze si mod de administrare
Adulti: retin-a se va aplica o data pe zi, inainte de culcare, pe suprafata pielii in care se produc leziunile acneice. Se va aplica o cantitate minima de crema, suficienta pentru a acoperi suprafata afectata, utilizand un tampon, bumbac, lana sau varfurile degetelor curate. Se va evita suprasaturarea deoarece excesul de crema ar putea sa patrunda in ochi, in santurile nazogeniene sau alte suprafete care nu sunt prevazute a fi tratate. Aplicarea retin-a poate produce o senzatie tranzitorie de caldura sau o usturime usoara. Atunci cand se administreaza conform recomandarilor, retin-a poate produce un eritem usor, asemanator cu cel al insolatiilor usoare. In cazurile in care este necesar sa se intrerupa temporar terapia sau sa se reduca frecventa de aplicare, terapia se va relua sau frecventa de aplicare va fi crescuta, numai atunci cand pacientul va fi capabil sa tolereze tratamentul. Excesul aplicarii de Retin-A nu determina rezultate mai rapide sau mai bune. De fapt, se poate produce o inrosire marcata, descuamare sau disconfort. Daca are loc accidental o aplicare in exces sau prin utilizare supraentuziasta, aplicarea de Retin-A se va intrerupe cateva zile inainte ca terapia sa fie reluata. Efectele terapeutice pot fi inregistrate dupa doua sau trei saptamani, dar sunt necesare mai mult de sase saptamani de terapie inainte de a se vedea efectele benefice definitive. In timpul primelor saptamani de tratament, se poate produce o exacerbare aparenta a leziunilor inflamatorii. Aceasta se datoreaza actiunii in profunzime a medicamentului, asupra unor leziuni neobservate initial si nu se considera un motiv de intrerupere a terapiei. Odata ce s-a obtinut un raspuns satisfacator, imbunatatirea acestuia poate fi mentinuta prin aplicatii de o frecventa mai mica. Inainte de tratamentul cu Retin-A, suprafetele care trebuie tratate vor fi curatate in intregime, cu apa si sapun moale, nemedicinal. Suprafata tratata se va spala nu mai mult de doua ori pe zi. Dupa spalare, pielea se va usca usor si complet, prin tamponare, fara a o sterge. Suprafetele de piele care se trateaza se vor lasa sa se usuce cel putin 20 pana la 30 de minute inainte de aplicarea Retin-A. In timpul terapiei cu Retin-A se pot utiliza cosmetice si produse hidratante, dar suprafetele de piele care vor fi tratate, se vor spala in intregime inainte de a se aplica Retin-A. 
Se vor evita produsele de toaleta astringente in cazu de mai sus.
O alimentatie sanatoasa poate reduce vizibil.

A se renunta la : alcool,piper,conserve,ou,mezeluri,paine nedopsita,muraturi,ardei iute,etc)

Mai contribuie si alti factori: emotile,teama,suferinte gastro,colite,constipatii(toxinele care nu sunt eliminate la timp...),gastrite hipoacide,tulburari hormonale(chisturi ovariene,tulburari tiroidiene,menopauze,etc),mancat repede,factori externi(poluare). 

   












Lotiunea astringenta trebuie sa faca parte, obligatoriu, din trusa de cosmetice a persoanelor care au porii dilatati, tenul gras sau puncte negre. In general, termenul de astringent se refera la o substanta ce are capacitatea de a strange si micsora tesuturile, asa ca porii dilatati sunt in special vizati prin folosirea unei lotiuni astringente. Pentru ca astringentul este de multe ori exclus din lista de cosmetice, noi iti explicam cate ceva despre el, pentru a-i intelege importanta si a-i acorda rolul cuvenit.

Pt demachiere recomand Bioderma Sebium H2O Solutie Micelara
Pt intretinere si preventie :apa termala spray/sapun cu sulf din plafar,masti hand made. se evita produse cosmetice/sapunuri de copii,sau care contin foarte mult detergent,parabeni,etc

Himalaya,Bioderma,Emiplant....                           

   



                                               
                                     
Mască argila
Dacă ai un ten acneic, masca din argilă te va ajuta. Amestecă pudră de argilă cu zeamă de lămâie. Amestecă până obţii o pastă consistentă, uşor de întins. Se aplică pe faţă pentru 30 de minute.Tratamentul se face în cure de câte 7 zile, după care se continuă de 2 ori pe săptămână până la vindecare.Argila este bogată în minerale (calciu, magneziu, siliciu, fier, potasiu etc.), atât de benefice tenului nostru.Are proprietăţi cicatrizante, antitoxice, antiseptice, ceea ce o face un foarte bun ingredient în tratamentele cosmetice. Argila se găseşte sub diverse sortimente: argilă albă, galbenă, roşie, verde şi gri.

Masca cu miere si scortisoara: 
Ingrediente: pudra de scortisoara (cantitatea depinde de locul afectate de acnee - daca ai nevoie de o masca pentru intreaga fata, trei-patru linguri de scortisoara pudra ar fi suficient) si miere de albine (suficient pentru a face o pasta cu scortisoara).
Preparare: din nou, pregatirea este foarte simpla. Doar se amesteca cele doua ingrediente si sa face o pasta uniforma.
Aplicare: se aplica pe zonele afectate cu acnee (sau pe intreaga fata) inainte de a merge la culcare si se lasa peste noapte. Se clateste cu apa calda, in dimineata urmatoare. Incearca masca timp de doua saptamani si vei vedea rezultatele.
Sfaturi: aceasta masca ofera rezultate foarte bune, dar necesita o anumita perioada de timp. Deci, nu iti pierde speranta si nu te astepta la rezultate in termen de o zi sau doua.
Fapte: scortisoara este bogata in cinamaldehida, unul dintre principalele sale componente, in afara de eugenol, chavicol de metil, linalool, beta-caryophyllene si furaj grosier sau fibre. In timp ce componentele din uleiul de scortisoara, in special cinamaldehida, eugenol si metil chavicol au proprietati antimicrobiene si elimina infectiile microbiene in acnee, granulele sau fibrele grosiere sub forma de pudra de scortisoara faciliteaza exfolierea. Despre miere, stii deja. Deci, rezulta o combinatie foarte buna pentru tratamentul acneei.
Iar mierea are proprietati antimicrobiene, antioxidante, si in acelasi timp, este lipicioasa (lucru benefic). Aceasta viscozitate va indeparta praful, pielea moarta, microbii etc. Proprietatile sale antimicrobiene nu va lasa pielea sa se infecteze din nou, iar cele antioxidante vor da un aspect tanar tenului si nu in ultimul rand, ceara din miere va oferi pielii un aspect neted, lucios si stralucitor.

Masca cu aloevera:
Ingrediente: o lingura de suc de aloe vera sau pasta si o lingura de miere.
Preparare: se amesteca cele doua ingrediente
Aplicare: se aplica un strat de amestec pe fata si pe zonele afectate
Sfaturi: functioneaza cel mai bine in stare proaspata. Lasa amestecul sa stea timp de aproximativ zece minute inainte de aplicare.
Fapte: Aloe Vera este bine cunoscuta pentru proprietatile sale. Hidrateaza, calmeaza si  netezeste pielea. Aceasta masca este ideala pentru cei care au pielea sensibila sau care sufera de roseata, inflamare, mancarimi, etc.

Masca cu bicarbonat:

Ingrediente

1 lingura de crema de fata (grasa)

1 lingura de miere

1g de bicarbonat de sodiu

Amesteca toate ingredientele intr-un castron pana devin o crema si aplica masca pe fata pentru 15 – 20 de minute. Curata fata temeinic cu apa calduta.

Masca cu aspirina:

Ingrediente

5-6 aspirine tamponate

putin suc de lamaie

1 picatura de miere

1 lingura de iaurt

Amesteca toate ingredientele intr-un blender pana devin o crema si aplica masca pe fata pentru 20 de minute. Curata fata temeinic cu apa calduta.


Mentionez ca: un control la medic si cateva sedinte profesionale de cosmetica revolutionara,poate ajuta mult mai repede.Va recomand sa nu mergeti doar la 1 medic dermatolog,3 pareri poate face minuni,daca 2 zic la fel,aia e...

Fata de perna schimbata 1 data la 3 zile,prosop de fata schimbat zilnic(neaparat bunbac),bai de abur cu musetel sau galbenele.Par curat si sa stea cat mai departe de fata,mainile spalate foarte bine,evitati sa stati in aer tutunat.
Succes! Perse

Sursa inspiratie: sfatul medicului.ro si tratatul meu de cosmetica ceausist :))))





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu