duminică, 18 august 2013

Ce sunt Parabenii?

Parabenii sint esteri ai acidului para-hidroxibenzoic. Ei se gasesc in stare naturala in unele plante. In afine se gaseste metilparabenul care are rol antimicrobian. Parabenii naturali sint, in general, metabolizati de organism si nu produc dereglari functionale.

Exista insa si parabeni sintetici, folositi in industria cosmetica si farmaceutica. Ei sint inclusi printre ingrediente pentru ca, prin proprietatile lor antibacteriene si antifungice, mentin “prospetimea” produselor cosmetice dar si alimentare. Unele studii efectuate pe animale au demonstrat ca parabenii nu ar fi toxici, deoarece ar fi absorbiti rapid, metabolizati si apoi eliminati din organism.

Cei mai cunoscuti parabeni sint butylparaben, ethylparaben (E214)propylparaben (E216) si methylparaben (E218). Aceste denumiri le puteti gasi pe etichetele multor produse cosmetice, cum ar fi deodorante, sampoane, paste de dinti, geluri de ras, creme hidratante, etc. Totodata, le mai puteti gasi si printre ingredientele unor produse alimentare, unde indeplinesc un rol de aditivi.

In 2003, Uniunea Europeana a emis Directiva Cosmeticelor, un document prin care a interzis folosirea a 1100 substante chimice ca ingrediente in produsele cosmetice. In Romania nu se aud prea multe despre parabeni sau alte chimicale. S-a constatat ca unele produse cosmetice de pe piata romaneasca contin printre ingrediente si parabeni, pe cind, aceleasi produse, ale aceleiasi marci, vindute in tarile occidentale nu contin parabeni. Iar preturile produselor sint similare.

Folosirea parabenilor ca si conservanti pare cam ciudata. Sigur, companiile cosmetice si comerciantii isi doresc sa mentina produsele pe raftul magazinelor ani de zile. Totusi, s-a observat ca un ulei de corp hidratant produs 100% din alte uleiuri ORGANICE (floarea soarelui, nuca de cocos, menta, etc) are un termen de valabilitate de 18 luni. Unele tincturi din plante medicinale se pastreaza in stare stabila si cite doi sau trei ani. Asadar, care o fi motivul folosirii parabenilor?

Parabenii sunt de fapt un conservant, cel mai utilizat conservant din cosmetice. Potrivit unor studii, intre 75 si 90% din cosmetice contin parabeni. Ii gasiti in sampoane, geluri de dus, lotiuni de corp, creme, deodorante si alte produse cosmetice. Parabenii se folosesc de peste 50 de ani in industria cosmetica, ei sunt cei care ajuta cremele depozitate in atmosfera umeda din baie sa reziste si 18-24 de luni dupa ce le desfaci, sa nu se strice. Asta da eficienta! Dar cu ce pret?


Risc crescut de cancer dn cauza parabenului


Specialistii sustin ca folosirea parabenului a fost asociata cu un risc foarte mare de cancer, in special de san si de prostata. Ei au descoperit urme de metilparaben (un tip de paraben) in tesuturi mamare canceroase. Nu se stie exact daca acesta a declansat cancerul, dar medicii sunt siguri ca exista o legatura intre ele.

Imita rolul si functia unor homoni (estrogenul)!

Parabenii au capacitatea de a imita functia diversilor hormoni, in special a estrogenului. Acest efect are un impact puternic asupra dezvoltarii copiilor. Folosirea constanta a acestora pe bebelusi si copii a fost asociata cu o pubertate precoce la fetite (mai devreme de 8 anisoir), iar la baieti cu dezvoltarea excesiva a testiculelor si a tesutului mamar (ginecomastia).

Pot provoca alergii sau dermatite de contact

Cele mai des intalnite reactii adverse ale parabenilor sunt cele de la nivelul pielii, pentru ca aceasta intra in contact direct cu substanta. Pot aparea la adulti dermatite de contact sau alergii severe, dar cei mai predispusi sunt copiii, in special bebelusii, acestia avand pielea mult mai sensibila.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu