joi, 24 ianuarie 2013

Sa vorbim despre cosmetica,sa vorbim despre Prof dr. Ana Aslan

 Ana Aslan s-a născut la 1 ianuarie 1897, la Brăila, fiind cel mai mic dintre cei patru copii ai Sofiei și ai lui Mărgărit Aslan, o familie de intelectuali. Urmează cursurile colegiului Romașcanu din Brăila. La 13 ani își pierde tatăl. Familia Aslan părăsește orașul natal și se mută la București. În 1915, Ana absolvă Școala Centrală din București. La 16 ani, visează să ajungă pilot și chiar zboară cu un mic aparat, tip Bristol - Coandă. În cele din urmă se decide să devină medic. Declară greva foamei pentru a înfrânge împotrivirea mamei și se înscrie la Facultatea de Medicină.
1952 - prepară vitamina H3 (Gerovital), produs geriatric brevetat în peste 30 de țări
1980 - a inventat, împreună cu farmacista Elena Polovrăgeanu, Aslavital, produs geriatric

Românii au fost primii din lume care au înfiinţat un Institut de Gerontologie și Geriatrie, în anul 1952, la inițiativa celebrei prof. dr. Ana Aslan. Se punea pentru prima dată problema găsirii unei soluţii de prelungire a vieţii oamenilor, dar şi de îmbunătăţire a ei.
Continuatorii activităţii Anei Aslan în domeniul geriatriei au dus numele României în lume. De abia în anul 1975 avea să se înfiinţeze un institut similar şi în SUA. La INGG există un program de prevenire a bătrâneţii.
 Prof. Dr. Ana Aslan a dus o muncă asiduă alături de farmacista Elena Polovrăgeanu, elaborând cu succes vestitul Gerovital H3, care a revoluţionat întreaga lumea medicală. Acesta este un medicament care se foloseşte şi astăzi în multe ţări din lume şi care are efecte senzaţionale. Gerovitalul H3 este un medicament gerontologic care intervine în mecanismele de îmbătrânire la nivel molecular, dar şi geriatric datorită acţiunii sale asupra unor mecanisme comune bolilor cronice degenerative ale vârstei a treia. În anul 1960, prof. Ana Aslan a început experimentarea unui produs care a făcut furori pe tot globul: Aslavitalul.
 Tratamentul cu Gerovital H3 şi Aslavital are efecte antidepresive, de îmbunătăţire a memoriei şi a atenţiei, a percepţiei vizuale, auditive şi olfactive, îmbunătăţirea echilibrului psihic şi neurovegetativ, creşterea şi repigmentarea părului, mobilitatea articulaţiilor, normalizarea tensiunii arteriale.

"Dată în judecată pentru că nu percepea taxe pacienților"

"Pe lângă asistenţa medicală, prof. Ana Aslan a înfiinţat un cămin de bătrâni numit „staţionarul de lungă durată” care a funcţionat timp de 30 de ani. Aşezământul oferea condiţii de viaţă decente, care să nu rănească demnitatea celor ajunşi aici. Bătrâni singuri, părăsiţi de familie, azvârliţi în stradă, au găsit pe vremea lui Ceauşescu la Institutul de Geriatrie un adăpost şi o familie. Şi pentru că Ana Aslan a refuzat cu obstinaţie perceperea de taxe de la aceşti pacienţi, pe care îi numea „copiii mei de suflet”, Colegiul de Partid, autoritatea morală supremă în România socialistă, a găsit cu cale să-i impute un milion şi cinci sute de mii de lei, în anul 1978, reprezentând contravaloarea şederii bătrânilor internaţi acolo de la înfiinţarea institutului (1952). Purtată timp de 7 ani prin sălile tribunalului, Ana Aslan este achitată abia în decembrie 1987, cu cinci luni înainte de a muri. La acea dată, medicamentele şi metodele de tratament ale vestitei profesoare, care depăşiseră de mult graniţele ţării, aduceau statului român 17 milioane de dolari, anual.Claudia Cardinale, Pablo Neruda și Chaplin au fost pacienții Anei Aslan si multi altii.
 Dictatorii aveau o ură nestăvilită faţă de bătrâni şi nu admiteau sub nici o formă ideea că şi ei făceau parte dintre persoanele de vârsta a treia. Se considerau tineri, însă n-au ezitat să-şi trateze părinţii la acest institut. Atunci când a murit Ana Aslan, răpusă de o necruţătoare boală, la 90 de ani, autorităţile române şi mai ales „cabinetul 2” i-au refuzat cu nesimţirea specifică ultimele dorinţe: să fie înmormântată creştineşte, cu preot şi să fie depusă alături de mama şi fratele ei. Jalnică şi meschină răzbunare faţă de cea care fusese gloria ţării! Cotidianul „România Liberă” a primit dispoziţie ca, în afara necrologului dat de Institutul de Geriatrie, să nu publice nici un anunţ legat de moartea Anei Aslan, încercându-se astfel estomparea popularităţii de care s-a bucurat cercetătoarea. De la morga spitalului Elias, carul mortuar a dus rămăşiţele pământeşti ale celebrei savante la cimitirul Bellu, la care au luat cuvântul nu preoții, ci câţiva „tovarăşi de răspundere” din partid. Cu toate acestea, mii de oameni au însoţit-o pe ultimul drum, pe cea care s-a luptat toată viaţa să găsească leacul tinereţii veşnice. A doua zi, pe mormânt se putea vedea crucea creştinească, de lemn, purtând înscrisul: Ana Vasilichia Aslan, 1897-1988, care îi fusese pusă la căpătâi de un anonim, probabil în timpul nopţii. Un superb și ultim omagiu…  De Dana Fodor"

inspiratie edituramateescu.ro  si Wikipedia

sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Creatori de legende(2)

 Yves Rocher

Omul de afaceri francez Yves Rocher, cel care înființat fabrica de produse cosmetice bazate pe extracția de plante înființată în anul 1959.Sa născut în luna aprilie 1930, a lansat în urmă cu 50 de ani, ideea de vânzare la distanță a produselor elaborate de fabrica sa, cu intenția de a oferi ”un acces direct” clienților săi. Fabrica înființată de Yves Rocher are acum aproximativ 15.000 de angajați în 80 de țări și se deține 1.600 de centre de înfrumusețare, conform datelor companiei, care în anul 2008 a avut o cifră de afaceri de două miliarde de euro. Născut în Bretania (vestul Franței), Yves Rocher a fost primarul localității natale, La Gacilly, între anii 1962 și 2008, făcând aici o grădină botanică, în anul 1975. În anul 1998, în colaborare cu Muzeul de Istorie Naturală, a fondat Vegetarium, un muzeu dedicat botanicii
Fie că este vorba despre materii prime, ambalaje sau produse din afara sferei de  producţie (ex. cadourile), fiecare dintre furnizorii Yves Rocher răspunde celor mai ridicate niveluri de exigenţă pentru a asocia calităţii respectul faţă de mediul înconjurător şi fiinţele umane.Omul de afaceri fracnez a decedat la Paris la vârsta de 79 de ani in 25 decembrie 2009.




Clinique

Brandul este creat de Evelyn Lauder.fata lui Estée Lauder,cand in anul 1967 aparea in revista Vogue un articol semnat de Dr. Norman Orentreich si CAROL Philipps. Estee avea imaginatia necesara pentru a vedea dezvoltandu-se dermatologia prin testarea alergiei in produsele cosmetice de ingrijire a pielii, astfel ca in 1968 a putut fi infiintata Clinique. 
Primul parfum Clinique Aromatics Elixir a aparut in anul 1975 si este clasificat ca un parfum floral-Chypre. Cel mai bine vandut parfum a fost Clinique Happy introdus in 1997 si contine note de grapefruit rosu, bergamota, flori de nunta Hawaiene si mimosa. 
Este unul din producatorii mondiali de marketing, produse prestigioase de ingrijire a pielii, machiaj si produse de parfumeri.Primele produse Clinique pentru machiaj si ingrijirea pielii au fost lansate in anul 1968. Produsele Clinique au fost concepute pentru a aborda diferite tipuri de piele, in functie de nevoile individuale. Reperele Clinique sunt bazate pe cercetare si expertize conduse de o echipa stricta de specialisti dermatologi.
Evelyn Lauder,a murit in 2011 la 75 de ani,a luptand impotriva cancerului inca din 1989.
In 1992 ea a creat "Pink Ribbon",simbolu cancerului la san.




Yves Saint-Laurent
  

Fiul președintelui unei societăți de asigurare, Yves Saint-Laurent s-a născut la 1 august 1936 în Oran, în ceea ce era atunci Algeria franceză. Saint-Laurent a plecat la vârsta de 17 pentru a lucra pentru designer-ul francez Christian Dior. După moartea lui Dior în 1957, Yves, la vârsta de 22 de ani, a fost însărcinat cu salvarea casei Dior de la falimentul financiar iminent.În 1962, în urma unei cedări nervoase, Saint-Laurent a fost concediat de către Dior și astfel și-a început propria etichetă, YSL, finanțat de către partenerul său, Pierre Bergé. Cuplul romantic s-a destrămat în 1976, dar au rămas în continuare parteneri de afaceri.
In timp,Yves Saint-Laurent a dezvoltat si o linie de make-up din pigmenti naturali si fara alcol,fara parabeni,urmand si o linie de parfumuri.
A murit la 1 iunie 2008, după o boală îndelungată, în casa sa din Paris.




Coco Chanel, femeia care a coborât moda în stradă


Toata lumea cunoste taiorul paspoalat, parfumul si perlele. Dar foarte putini stiu ce se afla de fapt in spatele acestui imperiu a carui istorie incepe in 1908 cand Gabrielle Chanel realizeaza primele palarii.
 Gabrielle Bonheur „Coco” Chanel (n. 19 august 1883 - d. 10 ianuarie 1971) este considerată una dintre cele mai mari creatoare de modă ale secolului al XX-lea.In timp acest brand aduce pe piata pana in zilele noastre,produse make-up,cosmetice,parfumuri.




Christian Dior, un nume si o istorie.

Christian Dior, unul dintre cei mai cunoscuti designeri ai secolului XX, s-a nascut in 1905 in Grenville.
 La inceput a desenat modele de rochii si palarii, iar cand unele dintre modele au fost cumparate de actrite faimoase ale vremii, Dior a stiut ca era pe drumul cel bun,pana in 1957 sa lanseze peste 20 de colectii, toate foarte apreciate.
Din pacate, in 1957 Christian Dior moare, in urma unui atac de inima, iar lumea modei este zguduita de pierderea neasteptata. Pentru o scurta perioada se pune problema inchiderii companiei, unde lucrau deja peste 1200 de angajati, dar Mark Bohan, omul numarul doi in firma, preia conducerea in 1960.
Ip n timp,acest brand produce pana in zilele nostre si o gama larga de cosmetice,make-up si parfum.





Avon

Istoria Avon a inceput in urma cu 125 ani in SUA, cand David McConnell, comis-voiajor, a inceput sa vanda carti prin metoda vanzarii directe. Pentru a vinde cu mai mult succes, oferea adesea clientelor sale cate o sticluta de parfum.
Fondeaza in anul 1886 California Perfume Company, la New York.
Imaginati-va surpriza acelor femei americane care au descoperit in filele cartilor mostre de parfum pe care le-au incercat si care au povestit mai departe ceea ce li s-a intamplat. Abia il asteptau pe tanarul David Mc Connell sa bata din nou la usa lor.
In anul 1939, dupa o vizita in Anglia,David Mc Connell ,a observat ca imprejurimile laboratorului din Suffren semanau cu cele din orasul natal a lui Shakespeare - STRATFORD-UPON-AVON si a decis schimbarea numelui companiei in Avon Products Inc.



marți, 1 ianuarie 2013

Creatori de legende

Max Factor

Max Factor,fondatorul industriei produselor cosmetice, s-a nascut la Lodz, in Polonia. Dupa ce si-a finalizat studiile a devenit peruchier si make-up artist laTeatrul Imperial de la Curtea Tarului, in Rusia. In 1904 a emigrat in America si a inchiriat un spatiu unde a inceput o afacere cu parfumuri, produse de machiaj si produse pentru par, la Targul International din St. Louis, unde a inceput o afacere cu parfumuri, produse de machiaj si produse pentru par. Datorita dezvoltarii rapide a industriei cinematografice in Los Angeles, Max Factor s-a mutat impreuna cu familia la Hollywood, unde a pus bazele Max Factor & Co in 1909, fiind primul care a produs produse de machiaj cu formula speciala, pentru industria cinematografica.

MACHIAJUL STAR-URILOR
In 1916 gama sa de machiaj 'Society' a fost extinsa pentru piata de retail; si pana in 1918 a inventat celebrul principiu al "Armoniei Culorilor" in machiaj. Era pentru prima oara in istorie cand pudra, rujul, machiajul ochilor si nuantele de ruj au fost armonizate, pentru a se potrivi cu nuanta naturala a tenului celei care le purta. Pana in 1927, distributia s-a extins la scara nationala, iar in 1930 fusesera stabilite puncte de desfacere in 81 de tari, promovand "Machiajul Star-urilor" – de la Max Factor.
PREMII
In 1928, lucrand indeaproape cu fiii sai, Max Factor a perfectionat machiajul Panchromatic. Fara acest tip complet nou de machiaj ar fi fost imposibil pentru industria filmului sa exploateze la maxim sensibilitatea peliculei pancromatice la lumini si umbre
Pentru aceasta reusita, si pentru contributia sa la dezvoltarea industriei filmului, Max Factor a primit un premiu Oscar. Un alt an important pentru istoria Max Factor a fost 1932, cand acesta a inventat o formula pentru machiaj speciala pentru productiile TV. Primele formule au fost dezvoltate si imbunatatite timp de mai mult de un deceniu de Max Factor Jr. si au fost in final patentate in 1946.
In anii 1940 si 1950 fiii lui Max Factor, Max Jr, Davis, Louis and Sidney, au continuat afacerea si au dezvoltat produse noi, precum Pan Stik, gama Hi-Fi si Crème Puff. Multe vedete de film au folosit produsele si tehnicile de aplicare Max Factor, si femei din intreaga lume au copiat look-ul lor si au pus in practica trucurile de frumusete. In anii 1960 si 1970 au fost comercializate noi produse purtand logo-ul Max Factor, continuand faima inovatoare a lui Max Factor in timpul a trei generatii, imbogatind astfel industria produselor cosmetice.



Pan Cake a fost produsul favorit, calitatile sale extraordinare fiind recunoscute chiar si de medici si de Ministerul Apararii. Nuantele cu formula speciala erau folosite pentru camuflaj de catre trupele de comando pe campul de lupta, iar nuantele naturale cu pudra beneficiind de acoperire de lunga durata estompau cicatricile celor raniti.

Pan Stik Max Factor

O noua era a inceput in 1991, cand Max Factor Limited a fost achizitionata de Procter & Gamble, si este acum parte din Procter & Gamble Cosmetics and Fragrances Division, lider pe piata in industria produselor cosmetice, a parfumurilor si cea pentru skincare. In 1993 brand-ul a fost relansat in culorile sale distinctive navy si auriu si a devenit cunoscut sub numele Max Factor International. Max Factor isi pastreaza popularitatea si reputatia ca spirit inovator si ca lider pe piata, cu cele mai noi formule, rezultate ale unei inalte tehnologii, care acompaniaza minunat produsele clasice.

Max Factor International a fost acum lansat in 32 de tari din Europa si in peste 120 tari din intreaga lume. Aceasta inseamna ca Max Factor este unul dintre brand-urile care se bucura de cea mai larga distributie si de cel mai mare succes in lume. 

  
 Helena Rubinstein, "imparateasa frumusetii"
  
Helena Rubinstein s-a nascut la 25 decembrie 1870, la Cracovia, inPolonia. Este fiica cea mare a unei familii instarite de evrei, caremai are inca sapte fete. Studiaza medicina la Zurich, in Elvetia. Dupao dezamagire in dragoste, paraseste malurile Vistulei cu destinatiaAustralia.
Fuge de acasa, fiindca parintii vor sa o marite cu un barbat pe carenu-l place. In 1898, se instaleaza la un unchi din Melbourne. In bagajelesale se afla 12 cutii cu crema "Valeze" ("Darul lui Dumnezeu"), pe bazade ierburi si esenta de migdale, fabricata de doi chimisti din Cracovia,prieteni ai familiei Rubinstein. Crema fratilor Lyzuscky ii face un ten devis, cea mai buna reclama pentru a incepe s-o comercializeze. Deschideun butic - salon de frumusete care cunoaste inca de la inceput unmare succes. Trimise in mod constant de mama sa, din Polonia, cremelese dovedesc insuficiente fata de cerere. Fratii Lyzuscky ii comunicaformula si Helena invata procedeele de fabricare.Deschide Casa de frumusete Valeze, al carei renume este asigurat dearticolele ziaristului american, Edward William Titus, viitorul ei sot.In anul 1905, creeaza primul institut de frumusete, piatra detemelie a imperiului international pe care il construieste cu ajutorulsurorilor. Doi ani mai tarziu, tanara femeie de afaceri revine in Europapentru a-si desavarsi studiile in cosmetologie, dermatologie si dieteticasi pentru a se initia in chirurgia estetica. In anul 1908, isi deschideun salon la Londra, fara sa beneficieze de publicitate. Clientele aparmai intai din curiozitate. Pentru a invinge reticentele vremii - erafoarte raspandita ideea ca numai femeile usoare se machiaza - salonuleste amenajat intr-un hotel luxos dintr-un cartier sic. Ambianta,linistita si confortabila, este gandita pentru a seduce femeileinstarite. Deci, primele ingrijiri estetice sunt rezervate paturilorsociale favorizate. Foarte repede, Helena cucereste Anglia si chiar Franta.


Ii mai ramane sa se impuna pe piata americana. In 1915, parasesteFranta, care se afla in razboi, impreuna cu sotul si cei doi copii ailor, si se indreapta spre New York. Un an mai tarziu, deschide incaun salon. Construirea primei uzine de cosmetice, in SUA anului 1918,marcheaza o noua etapa in dezvoltarea imperiului de frumusete. Cu ajutorulpresei, obtine atuuri importante impotriva concurentei. Rivala sa ceamai de temut este Elizabeth Arden. Cele doua femei seamana extrem demult: au aproape aceeasi varsta, au acelasi tip de proiect comercial,vizeaza aceeasi clientela. Helena si-a castigat notorietatea gratie cremeiValeze, in timp ce Elizabeth s-a lansat datorita cremei Amoretta. Celedoua concurente nu se intalnesc niciodata, evita sa vorbeasca unadespre cealalta si se bucura de acelasi succes. Rubinstein organizeazaconferinte, formeaza tehniciene - exclusiv brunete, spre deosebire deArden, care foloseste numai blonde - si ofera cursuri de frumusete contrasumei de doi dolari. 
Incepand din 1917, "imparateasa frumusetii" - cum o numeste Jean Cocteau- accepta ca produsele ei sa fie difuzate prin marile magazine, cuconditia ca vanzatoarele sa le invete caracteristicile specifice. Astfel,vanzarile cresc foarte mult, iar numele Helena Rubinstein devine cunoscutsi de femeile cu mijloace financiare mai modeste. Anii '30 constituiea doua perioada importanta pentru dezvoltarea imperiului sau in Europasi SUA. Isi intemeiaza marca pe ideea stiinta si frumusete, infaptuindo revolutie in machiaj, timp in care isi arata coltii cel de-al doilearazboi mondial. In 1939, face senzatie - la New York - cu baletulAqua Cage Show, prezentat in scopul de a lansa un produs inedit: rimelrezistent la apa (mascara waterproof). Produsul va fi imbunatatit in 1960,sub numele Long Lash Mascara, si va deveni un best-seller al marcii. 
Printre alte inovatii ale Helenei Rubinstein se numara: hidratantul SkinDew (1956), prima crema biologica antirid, Skin Life (1957), lansataintr-o noua formula in 1990, sub numele Skin Life TPA, cand devine celmai bun produs de pe piata de acest gen. A fost o mare colectionara,pasionata de calatorii. In Franta a frecventat mediul scriitorilor sial pictorilor, de care a fost foarte apropiata. Printre prietenii eis-au numarat: Faulkner, Hemingway, D.H. Lawrence, Matisse, Chagall,Picasso. Si-a coordonat actele filan-tropice prin intermediul proprieifundatii, infiintata in 1953. A facut donatii muzeelor, colegiilor,copiilor, femeilor si a jucat rolul de mecena. Este autoarea unor cartidespre frumusete si sanatate: "The Art of Feminine Beauty" (1930),"This Way to Beauty" (1936) si "Food for Beauty" (1938).Imperiul Helenei Rubinstein s-a intins pe cinci continente, iar avereasa a fost estimata la 100.000.000 de dolari. Pioniera in industriacosmeticelor, are meritul de a fi folosit pentru prima oara tehnicistiintifice in serviciul frumusetii. Crezul ei: "Nu exista femei urate,exista femei lenese".
Cu o tenacitate rar intalnita, "imparateasa frumusetii" munceste panain ultima clipa a vietii, al carui fir se frange la 1 aprilie 1965. Sidincolo de moarte, si-a asigurat un loc aparte in universul creatoarelorde marci de cosmetice. In 1973, mostenitorii sai vand intreprindereafirmei Colgate Palmolive, care o revinde, zece ani mai tarziu, societatii L'Oreal.




Elizabeth Arden

 Elizabeth Arden este o companie prestigioasa, cunoscuta la nivel mondial, cu un portofoliu impresionant in materie de produse cosmetice. Un antreprenor inovator, Miss Elizabeth Arden s-a stabilit in industria americana cu un secol in urma. Nascuta Florence Nightingale Graham, ea a calatorit din zonele rurale ale Canadei pana in inima New York-ului unde a deschis primul salon Red Door pe 5Th Avenue in 1910.
Elizabeth a început la New York cu o slujba de casierita la un salon de frumusete, a carui patroana se mindrea cu un salon la Paris si altul la Londra. Ea a prins într-un an tot ce se putea învata, cerindu-i patroanei îngaduinta de a se instrui. A parasit-o însa pe binefacatoare, facind un parteneriat cu o alta femeie care-si dorea un salon. Au închiriat împreuna un spatiu foarte central, dar s-au despartit dupa sase luni. Foarte abila, Elizabeth a ramas cu salonul, dar si cu numele partenerei, profitind de faptul ca ambele se numeau la fel, Elizabeth. Interesul ei, dupa aceea, era sa gaseasca o nisa de piata.
Numele Arden are o istorie misterioasa. Ca sa impresioneze lumea, ea a afirmat ca l-a ales amintindu-si de un poem scris de Tennyson, citit la ea acasa, dar era putin probabil ca i se potrivea aceasta înclinatie culturalaElizabeth Arden credea ca frumusetea nu trebuie sa fie un furnir de machiaj, ci o cooperare inteligenta intre stiinta si natura, in scopul de a prezenta a femeie cat mai naturala.
Elizabeth Arden a creat produse de ingrijire benefice pentru piele care nu mascheaza tenul. Ea nu numai ca a promovat conceptul de fumusete totala, ce includea produse active pentru ingrijirea pielii, nutritie si fitness, dar a cautat constant sa gaseasca abordarea stiintifica a formulei pentru ingrijirea tenului.
Miss Arden nu a facut compromisuri in viziunea ei de a crea cele mai bune produse de ingrijire, ambalaje si servicii, pe care femeile nu le considera doar necesare, ci pe care si le doresc. Fie ca a fost cultul clasic Eight Hour Cream, legendarul parfum Blue Gras, sau rujul rosu aprins, indraznet, creat sa se coordoneze cu uniformele femeilor care serveau in cadrul fortelor armate in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Miss Arden a avut succes cu toate produsele sale.
Compania ofera produse de lux precum: seturi de make-up, parfumuri precum si o linie extinsa de produse pentru ingrijirea pielii si tratamente cosmetice.


Elizabeth Arden spunea: „Business-ul meu este sa le fac frumoase pe femei, sportul meu este sa cresc cai frumosi.“ |n lupta pentru suprematie pe piata mondiala a cosmeticelor, cele doua rivale au stiut sa cumpere minti creative si au cautat oameni cu idei stralucite care le faceau sa le mearga afacerile. Erau doar ele doua, parind ca-si vor da mina, cind a aparut Estée Lauder. Era prea tirziu pentru o strategie comuna, rivalitatea avea o istorie prea lunga. Ambele au murit de congestie cerebrala si raceala, iar la moartea Helenei/Elizabeth a declarat malitios ca este singura data cind îi da voie sa i-o ia înainte.
Munca si ritmul ei nebunesc, calatoriile au fost ceva comun ambelor rivale. La 92 de ani, Helena dicta 64 de scrisori pe zi si calatorea enorm. Elizabeth, la fel, nu statea locului. Erau mondene, frecventau elita mondiala a banilor, a titlurilor, a modei. Elizabeth a murit de complicatii ale unei congestii cerebrale si a unei pneumonii, la un an si jumatate dupa Helena.
  

  
ESTÉE LAUDER

ESTÉE LAUDER - considerată "geniu" în lumea cosmetică (1907-2004) a fondat un grup de cosmetică dintre cele mai importante în lume, creând o veritabilă cultură a frumuseţii. Fiică de imigranti evrei-unguri, Estée Lauder, numele adevarat Josephine Ester-Mentzer, a început activitatea prin vânzarea de creme pe care le fabrica în bucataria unui unchi, chimist vienez, ea începând să-l imite amestecând propriile ei condimente, pe care mai târziu le-a propus diverselor saloane de frumusete şi hoteluri de lux din New York. În 1946 , a fondat propria-i întreprindere de cosmetică, asociată cu sotul ei, astfel că în 1948 a reuşit să introducă produsele în magazinele de lux SAKS, pe 5-éme Ave. din NY, unde se spune că ar fi lansat şi semnat un contract pentru lansarea unui produs contra "acneei". Au urmat alte contracte, cu alte magazine, oferind clientelei eşantioane gratuite din toate produsele cosmetice. Marca ei a devenit internaţională atunci când a fost adoptată de marele magazin HARRODS din Londra, în anul 1960, lansându-se în continuare şi cu un parfum ce-i poartă numele. Produsele ESTÉE LAUDER, considerate  în 1998 drept "le génie des affaires les plus influents du siècles", a lăsat celor doi fii, un adevarat imperiu al produselor de frumusete, care sunt vandabile în peste 14000 centre de vânzare din lume, în mai bine de 130 ţări şi teritorii ale lumii întregi. În 2003, cifrele de afaceri ale grupului, atingeau 5.12 miliarde dolari ocupând al 349-lea loc în lista celor 500 mari întreprinderi americane.  A decedat în anul 2004, la vârsta de 97 ani.


Maybelline

1913 Primul mascara Maybelline a fost creat de către un chimist, T.L. Williams, pentru sora sa, Mabel, al cărei prieten, Chet, era îndrăgostit de o altă femeie. Pentru a o ajuta pe aceasta sa-şi recucerească iubitul, TL Williams a combinat vaselină cu praf de cărbune şi a conceput o soluţie care închidea culoarea genelor. Iată cum a luat naştere primul mascar!

1914 Soluţia a funcţionat! Chet a fost fermecat de noua imagine a lui Mabel şi s-au căsătorit în 1914

1915 T. L. Williams a fondat compania, Maybelline, numită astfel după numele surorii sale, Mabel, şi Vaseline! Maybelline a început prin a-şi vinde produsele prin poştă iar reclamele din reviste au crescut vânzările.


1917 A fost lansata prima mascara compacta. Curând toate femeile tânjeau după produsele Maybelline. 

 1930 Maybelline a introdus primele creioane contur de ochi


1967T. L. Williams a vândut afacerea Maybelline.

1996 Grupul L’Oreal cumpără Maybelline, simbolizând cea mai importantă fuziune dintre inovaţia tehnologică şi autoritatea culorii. În iunie, Maybelline s-a mutat de la Memphis în capitala modei, New York City. ’Maybelline New York’ ia naştere. Tehnologia rezistentă la transfer a contribuit la dezvoltarea Colecţiei Great Wear care include ruj de buze, corector şi fard de pleoape. 





Revlon
  
Fiul unui producator de tigari, Charles Revson s-a nascut in 1906, in Montreal, Quebec. Familia s-a mutat in Manchester, New Hampshire, cand Charles era doar un copil. Dupa absolvirea liceului, Revson s-a stabilit in Boston, unde a avut cateva job-uri: vanzator de rochii si apoi angajat al unei companii de cosmetice. Nu a ramas insa fidel companiei, parasind locul de munca la scurt timp dupa ce i s-a refuzat orice forma de promovare. 


   
La 25 de ani, Charles Revson a luat cea mai importanta decizie din cariera sa: isi va construi propria afacere cu cosmetice. Pentru ca visul sau sa devina realitate, acesta i-a cooptat pe fratele sau, Martin, si chimistul expert Charles Lachman. Revlon Cosmetics avea sa debuteze in New York.Revson a investit doar 300 de dolari in companie, care initial se specializa in lacuri de unghii, Charles testand produsele pe propriile sale unghii. De la inceput, Revlon s-a detasat de competitie prin paleta larga de culori pusa la dispozitia clientelei sale. Produsele Revlon, ce puteau fi achizitionate direct din saloane sau din magazine cu produse cosmetice, au devenit un adevarat fenomen al anilor ’30.


Noutatea Revlon a fost introducerea pigmentilor in locul vopselelor care se foloseau pana atunci, compania adresandu-i-se femeii americane cu un nou lac de unghii rezistent, disponibil in nuante variate. Majoritatea clientilor americani au fost cuceriti de produsele Revlon dupa ce insusi Charles Revson s-a deplasat, traversand intregul stat american cu trenul, in calatorii care i-au sustinut marketing-ul puternic.


Linia de produse Revlon s-a extins treptat de la modernele lacuri de unghii la rujuri care se asortau cu acestea, dar si parfumuri. In mai putin de sase ani, Revlon a adus fondatorilor milioane de dolari, cunoscand un imens succes in America.



De altfel, lacul de unghii modern, folosit astazi de majoritatea populatiei feminine de pe glob, este inventia lui Charles Revson, din 1932. Pana la inventia acestuia, lacul de unghii era obtinut din coloranti care nu se puteau lua foarte usor de pe unghii sau schimba, fiind necesar ca persoana sa astepte tocirea lacului aplicat. Inca din antichitate, femeile foloseau substante extrase din plante pentru a-si colora unghiile. Probabil ca si astazi am fi utilizat procedee similare daca nu ar fi fost genialul Revson.



Intuind nevoile femeilor si dezvoltarea pietei de profil, Charles Revson si-a dedicat urmatorii ani construind o imagine puternica a brandului Revlon, devenind cel mai mare retailer de produse cosmetice din America, cu peste 3.500 de produse prezente pe rafturile magazinelor si vanzari de 605 milioane de dolari in anul 1975, anul mortii sale.



Revson a fost presedinte al companiei Revlon de la inceputul fondarii acesteia pana in 1962 inclusiv, servind apoi ca membru al consiliului director pana la decesul sau.


Lancome

Lancome a luat fiinta in Franta in anul 1935 cand fondatorul ei, Armand Petitjean (produsul scolii Francois Coty – supranumit “parintele parfumeriei de lux”), se afla in vizita la ruinele castelului Le Chateau de Lancosme. Simbolul Casei Lancome, trandafirul, a fost ales in aceeasi imprejurare – imprejurimile fostului castel fiind impanzite de trandafiri salbatici. 
Petitjean a început cu cinci parfumuri - Tropiques, Conquete, Kypre, Tendres Nuits şi Bocages - care au adus recunoaşterea internaţională a casei din primele luni. Un an mai târziu, a fost lansat primul produs pentru îngrijirea pielii, crema de noapte Nutrix, existentă şi astăzi în gama Lancôme. În anii '50, Ministrul Apărării din Anglia a recomandat-o militarilor în cazul arsurilor. În 1938, Petitjean a lărgit gama de cosmetice cu un ruj cu aromă de trandafiri, care a rămas bestseller timp de 30 de ani. 
La începutul anilor '60, casa Lancôme trimitea produse în 98 de ţări, dar situaţia financiară după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial nu a mai putut fi redresată. În 1964, L'Oréal a cumpărat brandul, devenind astăzi una dintre cele mai mari companii producătoare de cosmetice de lux. Emblematice pentru casă rămân parfumurile, chiar şi dacă gama de produse de înfrumuseţare este largă şi se numără printre cel mai bine vândute din lume, în ciuda preţurilor uşor piperate. Lancôme a colaborat, de-a lungul timpului, cu mai mulţi make-up artişti. Fred Farrugia, spre exemplu, a creat 13 colecţii de culori cât timp a fost directorul artistic de make-up, între 1997 şi 2004. Colecţia „Pollen", lansată în 2000, a introdus pe piaţă primul gloss într-un tub: Juicy Tubes, unul dintre cele mai de succes produse ale brandului. Actriţa din filmele „Harry Potter" este imaginea rujurilor Rouge in Love, o colecţie de 24 de nuanţe împărţite în trei categorii, în funcţie de momentul zilei. Culorile nude intră în categoria Jolis Matins, urmate de nuanţe ceva mai îndrăzneţe cu mai multă sclipire, Boudoir Time, iar roşurile intense şi închise fac parte din categoria Tonight is My Night. În 1964, un trandafir stilizat, cu tulpină lungă şi frunze mici, este transformat în simbolul brandului Lancôme. Din acel moment, apare pe toate produsele şi micile reclame. În 1974, frunzele dispar şi trandafirul devine mai rafinat. În 1996, trandafirul ia viaţă în videoclipurile de promovare ale brandului, înflorind în diverse culori, în funcţie de tipul produsului: alb pentru îngrijirea pielii, roşu pentru machiaj şi galben la produse pentru soare. În 2000, însă, totul se schimbă. Trandafirul devine parte din comunicarea Lancôme către publicul său şi este evidenţiat şi schimbat în funcţie de fiecare produs.


În realitate, chiar există un trandafir pe nume Lancôme. A fost creat de producătorul de trandafiri Delbard, în 1973, şi este roz pal, cu un boboc lung şi cu o formă cilindrică. Are între 35 şi 40 de petale, foarte subţiri şi strălucitoare în lumina soarelui.


Va urma....

  Sursa de inspiratie : maifrumoase.ro. , maybelline.ro , fashionandbeauty.ro